Burgers Boeren
Beheer
Weidevogels
Alles over duurzame bedrijfsvoering met veel biodiversiteit en een
leefbaar platteland!
 • Journaal

  Journaal

  Sponsoren
  Einde weidevogelseizoen (15-07-2012 17.48)

  Zo’n lang weidevogelseizoen als vorig jaar maken we nu niet mee. De laatste Grutto’s en Tureluurs hadden hun jongen in de eerste week van juli bijna vliegvlug. De laatste Slobeend- en Zomertaling vrouwtjes hebben al grote jongen; groter dan de jongen van de Kuifeenden.

   Foto: Kuifeend met jongen.

   Dat betekend dat de randen inmiddels gemaaid zijn en grotendeels in hooibalen binnen gehaald konden worden. Hier en daar langs de sloten staat nog vegetatie in de rand te bloeien. Insecten en zaad zijn voedsel voor de (jonge) eenden, Gele kwikstaart en Graspieper. Dus blijft een smal strookje nog even staan.

   Foto: Links een smalle rand die is blijven staan

  Foto: Aan beide kanten van de sloot een kleine rand.

  Die wordt later met de volgende snee gras mee gemaaid. Daar kunnen nu de laatste jonge weidevogels veilig opgroeien. Vanwege het weer wordt de maaidatum zeker niet eerder dan 15 juli. De verwachting is dat dan alle weidevogeljongen vliegvlug zijn. In het begin van het seizoen is de predatie van de Vos behoorlijk spelbreker geweest. Gelukkig is het eind van het seizoen nog redelijk verlopen. Dat is vooral te danken aan de latere legsels. Veel legsels zijn nog goed uitgekomen en de kuikens zijn boven verwachting in aantal vliegvlug geworden. Het resultaat is toch wel wat dat er minder Grutto’s groot zijn geworden dan in het goede voorjaar en lange broedseizoen van 2011. Daar staat tegenover dat Kievit, Scholekster en vooral de Tureluur een goed broedseizoen hadden met meer uitgevlogen kuikens dan vorig jaar.

  Foto: Wilde eend met jongen.

  Binnenkort zetten de vrijwilligers alles op een rijtje en dan zal blijken hoe precies het resultaat van 2012 er uitziet.
   

  Zoeken

  Headlines Boerenjournaal
  Nog steeds winter (13-03-2013 23.14)
  Einde weidevogelseizoen (15-07-2012 17.48)
  Plas Dras (01-07-2012 10.47)
  Gebied Skalsumer Natuurbeheer
  pic

  Het gebied waar de Stichting Skalsumer Natuurbeheer actief is, ligt bij Kollumerpomp, dicht bij het Lauwersmeer in het noordoosten van de provincie Fryslân.

  Voor de precieze ligging kunt op onderstaande link klikken